Diagnostik och behandling av EMS

En häst med karakteristiska fettansättningar på halsen och nacken, runt svansroten och längs överlinjen

Hur diagnostiseras EMS?

EMS kan diagnostiseras antingen genom att man tar ett blodprov när hästen har fastat i 12–14 timmar och mäter insulinnivån, alternativt kan man göra ett glukostoleranstest. Här ska hästen, efter att ha fastat, inta en specifik mängd glukos och därefter tas ett blodprov för att mäta insulinnivån.

Hos friska hästar kommer mängden insulin i blodet stiga måttligt efter intag av socker, men hos ponnyer och hästar med EMS kommer insulinmängden stiga abnormt.

Hur behandlas EMS?

Den mest effektiva behandlingen av EMS är en effektiv bantningskur! Hästar och ponnyer med EMS är ofta kraftigt överviktiga och här gäller det att hästen ska utfodras mycket restriktivt med ett foder som innehåller mycket lite socker och har ett lågt energiinnerhåll. Detta kombineras med att hästen motioneras ofta.

Om hästen har haft fång, börjar du med motionen först när detta är möjligt. Om möjligt kan det vara en fördel att börja med vattenträning.

I vissa fall kan det vara nödvändigt att ge medicin som kan hjälpa att binda sockret i fodret så att det inte tas upp i blodet. Det är veterinären som avgör om din ponny behöver medicin utöver restriktiv utfodring och motion.

Mundkurv kan være en hjælp til vægttab