Fång

Många hästar med PPID utvecklar fång. Detta är ett mycket smärtsamt tillstånd där hovkapseln lossnar från den underliggande vävnaden. I svåra fall kan hovbenet rotera och skadorna blir irreparabla. Hos vissa hästar med PPID är fång det enda symtomet på sjukdomen. Studier visar att ungefär hälften av hästarna med PPID utvecklar fång om inte sjukdomen behandlas.

Andra studier har visat att cirka 40 % av fallen med fång beror på PPID. Om hästen plötsligt skulle få fång utan att veterinären kan hitta någon annan orsak är det alltså viktigt att ta reda på om hästen har PPID.

Klassisk "sågbocksställning" hos häst med fång

De mest iögonfallande symtomen på fång är:

  • Lossandet av hovens läderhud är mycket smärtsamt för hästen. Därför är huvudsymtomet plötsliga svåra smärtor i hovarna. Detta visar sig i en styltig, smärtsam gång.
  • Eftersom hästen ofta har ont i båda framhovarna kommer den att vara ovillig att gå. Den står med frambenen sträckta framåt med sänkt huvud och vikten på bakbenen.
  • Ökad puls i frambenen kan märkas, särskilt under de första dagarna. Ibland märks detta innan hästen får kraftiga smärtor.
  • Sjukdomen är så smärtsam att hästen inte kan lyfta benen eftersom det gör för ont att stå på ena frambenet.

När dessa symtom uppstår är skadan ner i lamellerna redan skedd, och behandlingen kommer att bestå av att eliminera orsaken och minimera ytterligare skador i hoven, dvs. att minska belastningen på lamellerna under den känsliga period då basalmembranet inte fungerar.

Tidigare fall av fång kan ses på hovarna i form av ringar som inte är parallella med kronranden.

Fångringar på hovarna