Kolla din häst

PPID kan vara svårt att upptäcka, eftersom många symptom på PPID kan förväxlas med ålderdom. Med detta testverktyg kan du ta bilder av din häst och skicka dem direkt till en av de kampanjregistrerade veterinärerna. Denna veterinär kommer då att kunna göra en bedömning om din häst eventuellt ska undersökas närmare för PPID genom att ta ett blodprov.

När du har skickat informationen till veterinären kommer han/hon att kontakta dig inom 2 arbetsdagar för att boka en tid för ett besök. Betalning för veterinärbesöket görs direkt till veterinären.

Om veterinären bedömer att det är nödvändigt tags ett blodprov för att mäta ACTH-nivån i blodet. Veterinärens arbete och eventuella omkostnader betalar du direkt till veterinären.

Var uppmärksam på att testverktyget inte är en leksak! Skickar du din information till en veterinär, så är det lika med en bokning av ett veterinärbesök. Var uppmärksam på att några veterinärer kan ta en avgift för att bedöma dina bilder. I så fall meddelar veterinären dig om detta.

Så här gör du:

Verktyget är indelat i tre symptom: Fång, muskeltapp och pälsförändringar. För varje symptom kommer du att få svara på om du vill ta en bild och du kommer att kunna se en standardbild som din egen bild ska se ut som. För pälsförändringarna gäller det dock att bilden ska tas där din egen hästs misstänkta pälsförändringar är, till exempel på benen eller under käkgrenarna.

Till slut kommer du att bli ombedd att fylla i några uppgifter om dig och din häst, samt att välja en veterinär som arbetar i det område där du bor i.

Härefter skickas dina upplysningar och eventuella bilder till den valda veterinären som kommer att kontakta dig och avtala det fortsatta förloppet.

 Detta verktyg kan inte ensamt användas till att ställa en diagnos, heller inte för veterinären. Det kommer alltid att vara nödvändigt att utföra en klinisk undersökning av hästen innan en diagnos kan ställas.

 Gå till verktyget