Bronson mår bra efter fång

Christina J, Aarup

bronson_1.jpg

Bronson till JBK horseshow, Odense 2010

Bronson föddes 1994 hos en uppfödare i Danmark. Han såldes sedan som fyraåring till Frankrike som dressyrhäst, men kom tillbaka till Danmark eftersom att han ”förlorade” sin ryttare. Bronson blev inhoppad och vi köpte honom år 2000.

Bronson blev snabbt en superbra hopphäst med flera fina resultat både hemma och utomlands, bland annat en World Cup-vinst och massor av Grand Prix, både nationellt och internationellt. Dessutom har han placerat sig flera gånger vid danska mästerskap genom åren.

I november 2010 valde vi att pensionera Bronson vid en ålder av 17 år. Bronson avslutade med att vinna ett MA vid JBK Horse Show i Odense.

Vi var mycket osäkra på om Bronson skulle kunna förlika sig med livet som pensionär. Han var ju van vid livet som tävlingshäst, alltid i farten och igång. Så det var en stor förändring från att alltid vara igång till att plötsligt gå i hagen hela dagarna och inte ha något annat att göra än att beta. Lyckligtvis gick det fint, han smälte in i flocken och hade det riktigt bra.

I maj 2014, när Bronson var 20 år gammal, fick han svår fång på alla fyra benen. Bronson hade inte reagerat på betet någon av de tidigare somrarna.

Veterinären kom och Bronson fick smärtstillande och måste hållas från betet. Bronson fick gå på box och ridbana.

En morgon stod Bronson och skakade i hela kroppen (det var sommar och varmt). Veterinären kom ut igen, tog några prover, pratade om PPID och ställde en hel del frågor. Vi kunde berätta för veterinären att Bronsons urin var mycket tjock och klibbig, att han hade sjunkit i ryggen och att han hade riktigt mycket päls på vintern. Men vi tänkte att det nog var åldern.

Veterinären tog ett blodprov för att testa för PPID, och testet var positivt. Därför får Bronson nu medicin varje dag under resten av sitt liv. Detta är ett år sedan. Bronson mår bra idag och han blir snart 21 år.

Skicka din historia

Har du en berättelse om din häst du vill dela med andra? Skicka den gärna till oss!

LÄS MER