Grätchen - Jag har fått tillbaka min häst!

Christina og Grätchen

fullsizerender2.jpg

Jag äger sedan 15 år tillbaka ett halvblodsto som tidigare haft en ägare. Hon heter Grätchen, och har tävlat msv dressyr och hoppning. Grätchen är i januari på sitt 26 levnadsår, och är idag en psykiskt och fysiskt välmående häst som fortfarande rids och tömkörs för tränare. Det märkliga med Grätchen var att hon för ca 2,5 år sedan fick sin diagnos men utan de typiska symptomen.

Jag kände att något inte stämde då jag upplevde henne som deprimerad. Så jag provade det mesta så som fodertillskott, mineraltillskott, glukosaminer, nypon mm.
Efter en tid upplevde jag en orenhet i bakhovarna som kom och gick.Vår hovslagare som vi haft i flera år fick plocka av bakskorna då jag var rädd för en begynnande hovböld men han såg inget mer än några små mörka prickar som inte var bölder.
På med nya skor men vid nästa skoning så sågs dessa prickar igen och vi blev fundersamma.


gratchen1.jpg

Efter en tid kom en ataxi darrning vid vissa stunder ex. när hon kissade, och pälsen förändrades och blev något annorlunda, lite strävare.

En dag, när vi red i en nedförsbacke tappade plötsligt Grätchen bakdelen och föll omkull på sidan, vilket chockade både henne och mig. Detta var något helt nytt.

Grätchen har alltid varit en häst som ätit väldigt lugnt trots våra stora härliga grönväxande hagar.
Men så plötsligt såg jag att hon valde bort det grönaste och frodigaste gräset. Jag undrade självklart varför.

Jag blev själv väldigt orolig över alla dessa händelser och beteendeförändringar, så jag frågade mina tränare och andra i min omgivning hur de upplevde Grätchen.
Ingen tyckte det var något problem, och sa till mig att jag bara inbillade mig alltihop.
Jag bokade då tid hos veterinären och bad om ett PPID test, som visade förhöjda värden.

Grätchen har nu medicinerats och visar fina värden och jag har fått tillbaka min häst - 5år yngre! Idag har jag glädjen att få dela vardagen med en otrolig pigg och fräsch 26 årig dam under flera träningspass per vecka.

Detta beror på tidig diagnos, bra veterinärkoll 1ggr/6 mån, effektiv medicin och kunnig hovslagare.

Tack för er sida LångtHästLiv.se!


Med vänlig hälsning, Csa och Grätchen

fe9d30cc-7c59-4c5c-b0ff-953ce168fe83.jpg

Skicka din historia

Har du en berättelse om din häst du vill dela med andra? Skicka den gärna till oss!

LÄS MER