Mickey är på rätt väg

Julie Ü.

Mickey är 25 år och sommaren 2016 konstaterades det att han hade PPID.

Hans sjukdomshistoria visar hur viktigt det är att reagera på även de minsta tecknen, även om det är en gammal häst. Mickey var inte märkbart sjuk när jag valde att låta honom undersökas. Han verkade vara frisk och kry, var i bra form och hade inte förändrats särskilt mycket. Men det fanns ändå några små indikatorer.

img_4152.jpg

Jag har haft hand om Mickey sedan sommaren 2007, och han har aldrig varit sjuk under denna period, och veterinären har varit på besök bara en gång per år för vaccination.

I april 2016 drabbats han plötsligt av förhudsinflammation. Inte något allvarligt, men det krävdes naturligtvis penicillin för att häva inflammationen.

Och i juni samma år upptäcker hovslagaren att Mickeys lameller har skadats, och han har därför varit på subklinisk fång under den senaste månaden. Jag hade inte själv märkt att han haft ont i hovarna. Han har varit hovöm en längre tid på grus, men på annat underlag har det gått hur bra som helst. För att hjälpa honom att bli bättre valde jag att göra ett foderbyte till något med mindre socker och stärkelse, men det ändrade ingenting. Jag lät honom dock gå kvar in sin hage, som bestod av några glesa gräsfläckar, som jag visste det inte fanns så mycket krut i längre.

I samband med att han fick det subkliniska fånget övervägde jag Cushings. Men bara kortvarigt, eftersom jag inte hittade så mycket om sjukdomen, och det jag hittade (lockig lång päls) passade inte in på Mickey. Vid ett tillfälle skickade min partner en länk som beskrev sjukdomen mycket mer detaljerat, och efter att ha läst detta kunde jag inte längre utesluta möjligheten.

De symptom jag lagt märke till, förutom subklinisk fång och förhudsinflammationen, var att han ändrat sitt beteende i flocken under senare tid. Han hade blivit mer hingstig, och blev lättare aggressiv mot vissa av de andra hästarna. Tidigare var han den typen som gick undan när det blev bråk mellan hästarna i flocken. Dessutom tyckte jag inte att han fällt pälsen under våren så som han brukade. Pälsen såg bra ut, men eftersom han helklipptes på vintern var det svårt att göra en ordentlig bedömning.


img_4045.jpg

I slutet av juni 2016 testades Mickey positivt för Cushings. Hans värde var dock bara 83, men eftersom gränsen är 29 var det ändå högt, och därför behandlas han med medicin.

Vi började med 1/4 piller de första 8 dagarna, därefter ökade vi till 1/2 piller. Vi gömmer medicinen växelvis i bitar av äpple eller morot, en gång i en bit torrt rågbröd, och nu i oktober 2016 går det fortfarande bra att ge honom medicinen. Han misstänker inget utan njuter bara av den extra godbiten han får när det är middagsdags.

När diagnosen ställts flyttade jag honom till ett speciellt ställe för EMS/PPID-hästar med fantastiska markförhållanden, massor av tid i boxen och stråfoder efter behag. Hans nästa test efter 5-6 veckor var på 34, gränsen låg på 49. Medicineringen fungerar alltså optimalt, och det räcker med bara 1/2 tablett. Det tackar min ekonomi för.

Innan sjukdomen var Mickey en frisk och glad ridhäst som motionerades under 1 timme 5-6 dagar i veckan. Han användes för skogsturer, dressyr och markarbete, och fick springa lös.

Nu har han gått i ”deltidspension”, och han används istället för promenader, skritt, lätt banridning och markarbete i 30-45 min 4 dagar i veckan. Detta speciellt eftersom sjukdomen har gett honom dåliga och mycket ömma hovar. Men det verkar som att vi är på rätt väg även med det problemet, och jag satsar på att vi snart ska kunna öka skogsturernas omfattning igen. I vilket fall som helst är han fortfarande en frisk och glad ridhäst, även om vi måste ta lite hänsyn. :-)

Han har inte haft några fler infektioner sedan han började medicineras. Även hans beteende har återgått till det normala, han är lugn och snäll i flocken tillsammans med de andra hästarna. Dessutom fällde han riktigt bra nu på hösten, och har nu en fin vinterpäls.

Jag har testat några av de dyra tillskotten man kan köpa, men de flesta göra att han undviker fodret. Istället har jag nu en foderplan som består av Regulator Complete, uppmjukad betmassa, massor av hö, tillskott i form av rena örter och naturligtvis medicinen. Det går ännu inte att avgöra om det fungerar, men Mickey är i alla fall nöjd med menyn och äter nu gärna sitt foder.

 

Med vänlig hälsning

Julie Ü.


img_3439.jpg

Skicka din historia

Har du en berättelse om din häst du vill dela med andra? Skicka den gärna till oss!

LÄS MER