Nu närmar sig snart EM och resan till Italien.

Lavendel och jag är jättetaggade och försöker förbereda oss på bästa sätt här hemma i väntan på resan.

Det är mycket att tänka på, när man ska åka genom ett varmt Europa, nästan 200 mil med häst.

Först och främst ska alla papper, intyg, vaccinationer etc vara på plats. Och precis innan avresa ska en veterinär göra en hälsokontroll. Sedan finns det regler för hur länge en häst får resa innan den måste få stallas upp för att vila. Vi har därför gjort en reserutt hela vägen hemifrån och ner genom Europa. Det blir flera ställen där vi ska stanna och rasta och beta lite. Andra ställen där vi ska stanna och ta en mindre ridtur, och några ställen där vi ska stalla upp och sova över natt.

Lavendel är ganska van att resa längre sträckor och jag tror hon kommer göra det bra. Hon gillar att vara drottningen som alla pysslar om och som får extra service. Då lyser det i ögonen på henne och hon blir på superbra humör.

Nu är det bara fyra dagar kvar till avresa, så idag ska vi börja att fodra henne med fodertillskott så att hon håller magen i trim. Och vi har även med extra mag-grejer som ska hjälpa henne om hon äter dåligt eller blir lös i magen, så det känns super.

Vi hörs snart igen!

Hästiga hälsningar

Alice

... Læs mere

Langthastliv.se är nu också ute i den verkliga världen.

Saxtorp hästklinik håller den 24 augusti ett kvällsmöte om seniorhästen, ett arrangemang som vi stöttar. Vill du vara med på kvällsmötet så kan du se inbjudan här: http://www.bivet.nu/se/nyhetscenter/nyhetsarkiv/seniorhastens_trivsel.html

Skulle du vilja att din veterinär håller ett liknande möte, så visa upp nyheten för din veterinär och be honom/henne att ta kontakt med oss.

... Læs mere

Ambassadörer för Långt Häst Liv är första mottagare till det nyinstiftade stipendiet ur Petrus Kastenmans minnesfond.

De unga fälttävlansryttarna Alice Andersen och Patricia Hallberg, båda ambassadörer för Långt Häst Liv, är första mottagare till det nyinstiftade stipendiet ur Petrus Kastenmans minnesfond.

Alice Andersen, 14 år, Stenbacka Fältrittklubb utanför Flyinge rider hästen Lavendel. Hon har utsetts till årets kommande stjärna i juniorfälttävlan.
- Jag kommer att använda stipendiet för tävlingar. Så att jag kan utvecklas ett steg till nästa säsong, sa Alice vid prisutdelningen.

Patricia Hallberg, 15 år, Nynäshamns Ridklubb, har ridit både häst och ponny under säsongen och fått fina framgångar. Patricia är årets kommande stjärna inom ponnyfälttävlan.
- Jag kommer att använda en del av pengarna för att köpa en ny hjälm, avslöjadde hon.

Fonden vill uppmuntra unga talanger inom fälttävlan som tagit ett stort steg under året som gått. Stipendiet delades ut av Björn Kastenman, eldsjäl inom fälttävlanssporten och bland annat banbyggare och tränare, som fört pappa Petrus kunskaper vidare.

 

... Læs mere

LångtHästLiv på SM i Hamarö

Under två dagar i slutet på maj stod LångtHästLiv på Hammarö där SM i dressyr och hoppning gick av stapeln. Dessvärre ville solen inte närvara med all sin prakt utan istället stötte vi på lite regn och blåst. Vilket i sig inte är helt ovanligt för Hammarö, fick jag veta i efterhand. Trots detta, så kom det intresserade åskådare som ändå ville vara med och titta och heja på de deltagande ryttarna. För dem som var intresserade  fanns möjlighet att kika runt bland montrarna, där bland annat vi stod representerade för Boehringer-Ingelheim tillsammans med JumpClub. På plats fanns också en stor restaurangavdelning som många passade på att besöka för att få i sig lite god mat och lite skydd ifrån regnet.
Man kan bara glädjas åt att stämningen var mycket god trots vädret och vi hade många intresserade framme vid vår monter som intresserade sig av våra equitop-produkter och Långthästliv! För dem som är intresserade och vill veta mer om hur Långthästliv fungerar, vill köpa lite equitop-produkter eller bara vill veta lite mer om vilka vi är, så kommer vi att finnas närvarande under Fälttävlansveckan i Flyinge den 13-19 juli och SM i Eskilstuna den 23-25 juli där SM i hoppning för ponny kommer att avgöras!
Vi hoppas att vi ses där!

... Læs mere

Välkommen till LangtHastLiv.se

Välkommen till en värld av kunskaper som du och din häst garanterat kommer att tycka är intressant. Här är det vår uppgift att ge informativ och användbar information om hästens välfärd. Det är viktigt att skilja mellan när en häst påverkas naturligt av ålderdom och när dessa symtom kan vara sjukdomsrelaterade.

Vi är stolta över att lansera en webbplats som utrustar varje hästägare och hästintresserad med alla förutsättningar för att ge en häst ett långt och bra liv.

Langthastliv ger dig en mängd olika hästrelaterade kunskaper om allt från grundläggande vård till allvarliga sjukdomsomständigheter. Ett långt och lyckligt hästliv är i mångt och mycket ett uttryck för en engagerad ägare:

  • Regelbunden skötsel
  • Förebyggande
  • Åtgärder vid sjukdomssymtom

Vanlig skötsel på regelbunden basis är grunden till ett friskt och långt hästliv. Särskilt uppmärksamhet ska ges hov- och tandvård.

Det kan vara svårt att skilja mellan olika symtom, och inte minst se hur allvarliga de är. Du kan därför hitta bilder på de vanligaste sjukdomsrelaterade symtomen och motsvarande behandlingsalternativ.

Din häst kan inte berätta att den har ont, och det är därför ditt ansvar att agera på de tecken som den uppvisar. Om du är osäker på din hästs hälsa kan du alltid kontakta en veterinär, och ni kan tillsammans skapa de bästa förutsättningarna.

... Læs mere

Visste du att hösten är bästa tiden att testa hästen för PPID?

På hösten stiger ACTH nivån i blodet på både friska hästar och hästar med PPID. Detta gjorde att man tidigare trodde att man inte kunde mäta ACTH på hösten.

Ny forskning visar att ACTH nivån hos hästar med PPID stiger ännu mer än hos friska hästar. Skillnaden mellan grupperna är stor och gråzonen minimeras. På grund av den naturliga stigningen  i ACTH på hösten har laboratorierna ett annat referensintervall.

Därför rekomenderar experterna också nu att dom hästar som redan står på behandling och som ska kontrolleras gör sin årliga blodprovstagning på hösten.

Dom hästar som inte ännu har fått en diagnos kan med fördel också testas på hösten som är den perioden på året då osäkerheten kring resultaten minimeras.

ACTH sæsonvariation

... Læs mere