Behandling av artros

Behandling av artros syftar till att minska smärtan och stelheten och därmed öka rörligheten så att livskvaliteten förbättras. Artros kan inte botas, men symptomen kan i de flesta fall kontrolleras. Oftast används NSAIDs (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel). NSAIDs hämmar bildandet av de ämnen som ansvarar för utvecklingen av smärta och inflammation i leden. Veterinären avgör hur länge och med vilka läkemedel din häst bör behandlas. Utöver det kan fysioterapi, bandagering och kontrollerad motion också utgöra en del av behandlingen. Behandlingen bör alltid ske i samråd med veterinären. Prognosen varierar efter graden av artros och tidigare skador på leder och ledbrosk, men läkningsprocessen kan ta lång tid hos äldre ponnyer och hästar.

Förebyggande av artros

Regelbunden användning är det bästa sättet att bibehålla en frisk rörelseapparat hos åldrande hästar: rörelse är den bästa medicinen för åldrande leder, senor och muskulatur. Kom ihåg att hästens figur förändras med åldern och därför är det viktigt att se till att sadel och annan utrustning fortfarande passar för hästen. Man måste också lägga extra tid på uppvärmning och nedvarvning. Det tar också längre tid för en äldre häst att komma i form jämfört med när den var ung och den kommer inte att kunna prestera på samma nivå som när den var ung. Om du vill använda den åldrande hästen regelbundet under sommarhalvåret, är det därför en god idé att hålla den i gång under vintern. Du bör se upp så att hästen inte blir överviktig eftersom extra kilon belastar lederna ytterliggare. I många fall kan du förbättra en åldrande hästs rörelsefrihet genom att ge den en optimal verkning och ev. skor, i vissa fall specialskor. Det är en god idé att skydda hästen mot kyla på vintern; ett för årstiden lämpligt täcke gör att den lättare känner sig komfortabel och därför också rör sig normalt utomhus.

Fodertillskott mot artros

Det finns många olika tillskottsfoder för att förbättra ledfunktionen hos en häst med artros. Dessa fodertillskott kan innehålla kondroitinsulfat, glukosamin, hyaluronsyra, methylsulfonylmetan (msm), yucca, GLME (extrakt från grönläppad mussla) eller en kombination av dessa. Användning av dessa ledfrämjande produkter kan ha en gynnsam effekt på en häst med artros eller annan form av ledrelaterad hälta. Du bor dock vara uppmärksam på att innehållet i dessa produkter kan variera mycket och vi rekommenderar att du använder en produkt med vetenskapligt dokumenterad effekt. Du bör även vara på det klara med att vissa hästar kommer att fungera betydligt bättre på ett visst tillskottsfoder, medan andra inte kommer ha någon gynnsam effekt av samma produkt.