Om artros

Vad är artros?

När man talar om artros hos hästar handlar det om osteoartros, en smärtsam sjukdom som oftast sitter i lederna. Ibland beskrivs artros som en DJD (degenerativ ledsjukdom). Ofta börjar artros med en aseptisk inflammation inne i leden som kan ge skador och förändringar på brosk, ben och ledkapsel. Inflammationen kan t.ex. uppstå på grund av slitage eller en skada. Det man lägger märke till hos hästen är svullnad, stelhet och eventuellt hälta.

Förändringar på brosket i en led med artros

Brosk utan förändringar

Varför uppstår artros?

Artros kan uppstå på vilket stadium som helst i hästens liv men förvärras ofta med åldern. Ofta finns det inte någon specifik anledning till varför hästen utvecklar artros, det är ofta på grund av bruk och slitage, men felaktig benställning, bristande hovvård och mycket intensiv eller felaktig användning kan öka risken för att en häst utvecklar artros. Artros kan inte botas, men kan med hjälp av god behandling, optimal omvårdnad och ibland medicinering framgångsrikt hållas i schack, så att hästen har minimala besvär av sjukdomen.

En engelsk studie från 2011 har visat att hälta är den vanligaste orsaken till att åldrande hästar (>15 år) avlivas och att den vanligaste orsaken till hälta hos äldre hästar är (osteo)artros.


Så kan du förebygga skador på hästens rörelseapparat

  1. Säkerställ en korrekt och regelbunden hovvård.
  2. Se till att hästen fortsätter motioneras även efter det att dess aktiva karriär är över.
  3. Se till att hästen är i tillräckligt god kondition för att kunna utföra det arbete du begär av den.
  4. Undvik övervikt/fetma då det innebär extra belastning på lederna.
  5. Säkerställ att hästen får en optimal näring, ev. med tillskottsfoder som främjar ledfunktionen och
  6. Motionera hästen endast på lämpligt underlag.