Astma kan behandlas

För att hjälpa din häst med astma krävs det ett gott samarbete mellan dig och din veterinär. Det finns medicin som kan hjälpa din häst, men det finns också mycket du kan förbättra i hästens miljö. Här kommer några tips på åtgärder:

rao_daarligt_staldklima.jpg

Dåligt stallklimat bidrar till utvecklingen av astma

Medicinsk behandling

  • Kortisonpreparat – Kortison hjälper till att dämpa inflammationen i hästens lungor och luftrör. Det finns flera olika typer av preparat, och de kan ges till hästen på flera olika vis, tex via foder eller via inhalation med hjälp av en andningsmask.
     
  • Bronkodilatorer – Luftrörsvigdande mediciner som tex clenbuterol, är verksamt genom att utvidga hästens bronker och på så vis underlättar man för hästen att andas. Dessa kan ges som en sirap med fodret, direkt i munnen via spruta eller med inhalationsmask.

Miljö

Som tur är finns det flera åtgärder som du som hästägare kan göra för att förbättra miljön i ditt stall:

  • Bra grovfoder – välj ett grovfoder som inte dammar! Undvik torrt hö. Hösilage har högre andel vatten och lägre andel damm och svampsporer än hö. Om du inte har möjlighet att byta ut ditt grovfoder kan du pröva att vattna ditt hö. Det kan du göra antingen genom att använda en vattenbalja och placera höet i ett hönät som sedan helt sänks ner i baljan innan fodring. Se till att blötlägga grovfodret precis innan du fodrar för att undvika att fodret blir liggande i blöt för länge. Det finns utrustning för att ångbehandla hö och på så sätt minska mängden dammpartiklar.
  • Rätt underlag - Underlaget i boxen ska damma så lite som möjligt. Det finns särskilda underlag till astmahästar gjort av tidningspapper och kartong som dammar väsentligt mindre än vanliga boxunderlag. Får man inte tag på sådant underlag är torv ett bra alternativ.
  • Ventilation – Mycket viktigt. En god ventilation i stallet minskar mängden damm i luften. Även om du uppelver det kallt ute så är det bättre för hästen med ett extra täcke och öppna fönster än tvärtom. Hästen ska dock inte utsättas för drag.
  •  
  • Öka utevistelsen – ju mer hästen kan vara ute i friska luften, ju bättre är det för den. Överväg om lösdrift kan vara ett fungerande alternativ. Undgå dammiga ridhus och rid helst på utebana eller i skogen.
  • Mocka och sopa i tomt stall – se till att allt stallarbete som dammar, som tex mockning, ströning av boxar, sopning och utfodring görs medan hästen är i hagen. På det viset kan damm och andra partiklar hinna lägga sig innan hästarna kommer in igen.
  • Vattna stallgången – Att blöta stallgången innan den sopas minskar påtagligt mängden partiklar som virvlar upp i luften. Det görs enklast med en vattenkanna som förs fram och tillbaka samtidigt som man går fram i stallgången.

Skicka din historia

Har du en berättelse om din häst du vill dela med andra? Skicka den gärna till oss!

LÄS MER