Symtom vid fång

Fång är en akut sjukdom i läderhuden på hästens hovar, som regel båda framhovarna och i sällsynta fall även i bakhovarna. Det är en av de mest smärtsamma och invalidiserande sjukdomar som hästen kan drabbas av. De klart mest iögonfallande symtomen på att en häst har fång är:

  1. Lossningen av hovens läderhud vållar hästen stor smärta. Därför är plötsliga och kraftiga smärtor i hovarna huvudsymtomet. Detta visar sig som en styltig och smärtsam gång.
  2. Då hästen ofta har ont i båda framhovarna, kommer den att vara ovillig att gå. Den står i fångställning (”sågbocksställning”), med framhovarna placerade framför kroppen och bakhovarna inunder kroppen så att vikten vilar på dessa.
  3. Ökad puls i frambenen kan märkas framförallt de första dagarna. Ibland kan detta märkas eftersom hästen drabbas av kraftiga smärtor.
  4. Sjukdomen är så smärtsam att man inte kan lyfta hästens ben, eftersom det gör för ont för hästen att stå på ett framben.

forfangenhed_symptomer_klassisk_savbuk.jpg

Klassisk "sågbocksställning" hos häst med fång  

När dessa symptom uppstår är skadan nere i lamellerna redan ett faktum och all behandling går sedan ut på att eliminera orsaken och se till att minimera ytterligare skador i hoven, d.v.s. att minska belastningen på lamellerna under den sårbara perioden då basalmembranen inte fungerar.

Tidigare episoder av fång kan ses på hovarna där man ser ringar som inte är parallella med kronranden.

forfangenhed_symptomer_hove.jpg

Fångringar på hovarna

 

Skicka din historia

Har du en berättelse om din häst du vill dela med andra? Skicka den gärna till oss!

LÄS MER