Symtom på EHV i luftvägarna

Dessa kan vara:

  • Feber( dvs. kroppstemperatur över 38,5 °C)
  • Svullna lymfknutor under/mellan käkgrenarna. (dessa är vanligen i storlek med valnötter men blir svullna och ömma vid infektion)
  • Klart nosflöde från båda näsborrar
  • Aptitlöshet
  • Nedsatt allmäntillstånd/ depression

 

Förebyggande och behandling av herpesinfektion i luftvägarna

Mot EHV-1 och EHV-4, som båda leder till herpesorsakad luftvägsinfektion finns vaccin. Dessa ger ett visst, kortare (3-6 månader) skydd mot sjukdomen. Har man en häst med förmodad herpesvirusinfektion i luftvägarna, bekämpar hästens egna immunförsvar bäst infektionen. Man kan dock hjälpa immunförsvaret på traven genom att göra det så komfortabelt som möjligt för hästen. Därför bör man se till att hästen har torrt rent strö i boxen, grovfoder av bra kvalitet som inte dammar. Hästar med luftvägsinflammtioner drabbas lättare än andra av astma. Undvik därför att hästen vistas i en dammig miljö. Hösilage eller blött hö är ur den synpunkten bäst. Undvik att ströa, fodra, sopa eller andra dammande aktiviteter så länge hästarna är i stallet. Bra luftutbyte i stallet är viktigt, dock ska hästarna skyddas mot drag. Är det risk för att det blir kallt i stallet på grund av ökad ventilation, lägg på ett extra täcke. 

I de flesta fall väljer veterinären att ordinera febernedsättande mediciner.

 

Hur är prognosen vid luftvägsinfektion med herpesvirus?

Herpesvirusinfektion i luftvägarna är generellt inte en dödlig sjukdom. Hästen kan däremot bli mycket sjuk vid infektion. Sjukdomsförloppet pågår vanligen ungefär en vecka. Viktigt att tänka på är att inte överbelasta hästens luftvägar för snabbt efter genomgången infektion. Det innebär en träningspaus. Som tumregel rekommenderas det att vila  motsvarande antal veckor som det antal dagar hästen har haft feber. Har hästen tillexempel haft feber i fyra dagar ska den alltså vara befriad från ridning eller annan fysisk belastning under de därpå kommande fyra veckorna. 

Skicka din historia

Har du en berättelse om din häst du vill dela med andra? Skicka den gärna till oss!

LÄS MER