Vad är magsår?

Magsår är en vanlig åkomma hos häst och det är inte bara hästar i hård träning som drabbas, även om det är vanligare bland dessa. Magsår kan vara svårt att upptäcka då symtomen kan vara diffusa och även bero på flera andra orsaker. Det finns därför goda skäl att lära sig mer om magsår och vara observant på om din häst visar några av tecknen.

Hästens magsäck

Hästens magsäck har i uppgift att samla upp fodret hästen får i sig innan det skickas vidare i tarmsystemet. För att se till att bakterier och andra mikroorganismer inte tar sig in i tarmen och orsakar sjukdom fungerar magsäcken också som en försvarsbarriär, då magsyran som produceras här tar död på många av dessa. I magsäcken produceras även ämnen som hjälper till att bryta ner fodret inför att det ska transporteras vidare.

Hos hästen är magsäcken relativt liten i förhållande till resten av magtarmkanalen. Volymen i magsäcken hos en stor häst är mellan 8-15 liter, vilket utgör ungefär 8% av den totala magtarmkanalen. Magsäcken delas in i två huvudsakliga delar, den glandulära delen och den icke-glandulära delen. I den ickeglandulära delen av magsäcken frisätts inga magsafter och heller inte några skyddande ämnen. Slemhinnan här påminner mer om den i foderstrupen och är vitaktig, varför den här delen ibland kallas den vita delen. 
I den glandulära delen finns körtlar som frisätter saltsyra och magsaft, men även celler som producerar skyddande ämnen så som slem och bikarbonat. Den glandulära delens slemhinna har en rödaktig färg och kallas ibland den röda delen. Mellan de två delarna går en tydlig skiljelinje som kallas margo plicatus.


Magsår hos häst - EGUS

Magsår är sår i slemhinnan på insidan av magsäcken. Magsår hos häst kallas EGUS vilket är en förkortning på Equine Gastric Ulcer Syndrome. Sår i slemhinnan i den vita delen benämns som ESGD vilket står för Equine Squamous Gastric Disease och sår i den röda delen benämns som EGGD vilket står för Equine Glandular Gastric Disease. Anledningen att man delat upp magsår i dessa två kategorier är att såren i de olika delarna skiljer sig något åt, både i orsak och i behandling.

Magsår i den vita delen, ESGD, är de sår man vet mest om och länge var det också dessa sår man framförallt såg. De uppstår ofta strax ovanför skiljelinjen mellan de två delarna, som ett direkt resultat av att slemhinnan i för hög grad exponeras för magsyra. Detta beror förmodligen på att miljön i magsäcken är försämrad, på grund av felaktig utfodring, stress eller hård träning. 

Slemhinnan i den röda delen är normalt skyddad av slemlagret som produceras av körtelcellerna. Sår i denna del av magsäcken, EGGD, uppstår när dessa skyddande funktioner är nedsatta av en eller annan orsak, och kan också ta betydligt längre tid att behandla.


Symtom på magsår

Det kan vara svårt att upptäcka magsår hos hästar, då flera av symptomen också kan bero på andra orsaker. Många hästar visar diffusa symtom som det är svårt att uppfatta, och i vissa fall inga symtom alls. Därför är det viktigt att kontakta sin veterinär för en omfattande klinisk undersökning och, vid misstanke om magsår, gå vidare med andra undersökningar som gastroskopi. Vid akuta symtom ska man alltid kontakta sin veterinär direkt.

Tecken att hålla utkik efter:

• Minskad aptit
• Viktminskning eller dåligt hull
• Nedsatt prestation 
• Matt eller tråkig päls
• Akut och/eller återkommande kolik
• Tecken på smärta som tex. Pain Face (läs mer här) 
• Ligger ned mycket 
• Sträcker ut sig för att urinera
• Fri fekal vätska, FFV
• Förändringar i beteende (aggressiv eller stressad)
• Obekväm vid spänning av sadelgjord eller upplevs känslig i huden
• Gnisslar tänder (föl)

Varför uppkommer magsår?

Undersökningar visar att så många som >50% av alla föl, 37% av hobbyhästar, 63% av hästar i tävling och upp till 93% av alla kapplöpningshästar lider av magsår i någon grad. Det kan alltså uppstå hos alla hästar, oavsett ålder och användningsområde.

Trots att magsår har varit känt av veterinärer i många decennier så kan man fortfarande inte peka på en enskild faktor som orsakar dem. Det man kan se från den forskning som gjorts är att det finns saker som många hästar med magsår har gemensamt och dessa listas som riskfaktorer. De främsta sådana riskfaktorer som identifierats är:

Stor kraftfodergiva. Kraftfoder består ofta av spannmål som innehåller mycket stärkelse. 
Låg grovfodergiva. Grovfoder har en skyddande effekt mot utvecklandet av magsår.
Stress. Hästar som lever i en stressig miljö har oftare magsår. 
Hård träning. Magsår är vanligast förekommande hos hästar som tränar mycket och ofta. 
Vattenbrist. Att inte ha fri tillgång på vatten dygnet runt är en riskfaktor.
Andra sjukdomar. Magsår kan orsakas av andra sjukdomar, eller av stressen som detta innebär. De kan också uppstå tillsammans med andra sjukdomstillstånd som ett resultat av samma orsak. 
Medicinering. Vissa mediciner kan påverka magslemhinnan negativt och öka risken för magsår.

Magsår hos föl

Det är relativt vanligt att föl drabbas av magsår, i synnerhet föl som också är drabbade av andra sjukdomar. Det kan bero på flera saker så som den stress ett sjukdomstillstånd orsakar eller att fölet inte diar normalt. Orsakerna skiljer sig dock åt mellan nyfödda föl och äldre föl.

Symtomen på magsår hos föl ser lite annorlunda ut än hos vuxna hästar och yttrar sig framförallt som diarré, anorexi (att fölet inte diar), koliksymtom, salivering, gnisslar tänder, och feber. Dessa symtom kan även vara tecken på andra sjukdomar och bör alltid uppmärksammas. Magsår hos föl kan vara allt ifrån milda sår som inte ger symtom och läker av sig själv, till svåra sår som till och med kan orsaka att magsäcken spricker. Därför är det viktigt att kontakta veterinär direkt om man upptäcker något av dessa symtom.

 

Skicka din historia

Har du en berättelse om din häst du vill dela med andra? Skicka den gärna till oss!

LÄS MER