Hållbarhet och tävling
Alla vet ju hur tråkigt det är när man har laddat för en tävling, men precis dagarna innan eller dagen innan blir hästen halt eller känns allmänt urslag. Här kommer några tips på hur vi jobbar med hästarna för försöka undvika ofrivilliga tävlings- och träningsuppehåll.
Smidighet
När vi börjar med hästarna efter vintervilan bör vi jobba mycket med smidigheten. Lösgörande övningar som t.ex. skänkelvikningar och öppna utan samling. Mycket volter där hästen går lång och låg. En lång och låg form gör att hästen slappnar av i hela muskulaturen. Man stretchar ryggen, halsen och ländryggen.
Avspänd häst
En avspänd häst är viktigt i all ridning. Är hästen spänd och inte villig att arbeta har den också lättare att dra på sig skador. Om hästen ofta är spänd bör man gå tillbaka till sig själv. Har man som ryttare satt spänningar i hästen genom att ge fel instruktioner eller varit alldeles för irriterad när man tränar? I 9 fall av 10 kan man hitta fel hos ryttaren som orsakar problemet och då är tränaren mycket viktig. Man ska ha så bra kommunikation med sin tränare att man lätt kan diskutera och backa bandet. Då hittar man snabbt vad som gick snett. Ridningen och träningen blir då mycket roligare.
Motion är viktigt vid bantning
Styrketräning
Efter smidighetsträningen kommer styrka. En avspänd stretchad muskel har lättare att ta till sig träning och är dessutom mer hållbar. En bra styrkeövning kan vara att använda studs eller serier. Klättring är också mycket bra. Viktigt att man ger hästen minst 48 timmar att återhämta sig. Det behöver inte vara i vila utan lätt arbete i låg form.
Konditionsträning
Konditionsträning för hopphästar och fälttävlanshästar ser lite olika ut. Fälttävlanshästen behöver lite mer lungor och hjärta. Det gör man med interrvallarbete i galopp. Lämplig mängd för den klass man ska rida. Hopphästen behöver hoppkondition, behöver vara lite mer explosiv. Vi tränar mycket banor. En av anledningarna är att hästen ska orka hoppa lite mer hemma än på tävling. Kommer hästen ut fräsch från banan har den också lättare att återhämta sig till nästa klass.
Situationsträning
Situationsträningen har kanske inte så mycket med hållbarhet att göra. Här förbereder vi hästar och ryttare för tävling. Det gör vi genom att bygga mycket linjer som kan tänkas förekomma på tävling. Detta ger en trygghet hos ryttaren och hästen. Jag tycker att det är viktigt att ryttaren har mött linjerna hemma innan dom kommer till tävling.
Planera för ett kort uppehåll
När man planerar sin tränings- och tävlingsplanering bör man lägga in planerade vet checkar. Jobbar man med en massör bör man kolla hästen lite då och då. Det kan vara viktigt att kolla upp hästen även om den är frisk. Då har man något att jämföra med när hästen inte är ok. Men om hästen skulle behöva en liten vila i säsongen, så kan det vara bra att kolla upp hästen i en mellanperiod för att hinna rehabilitera inför en viktig tävling.
Liten checklista
# smidighet
# styrka
# kondition
# förebyggande: massör, veterinär, bra underlag när man tränar, Equitop Gonex för lederna,
”Lyssna och känn av din häst.”
Om Tobias Grönberg: Tränare i hoppning och fälttävlan. Lagledare för team Sveland, ponny. Tidigare landslagsryttare för Sverige i fälttävlan, guldmedaljör fälttävlans EM individuellt samt vinnare av Equitop Falsterbo Hunting.