Utfodring av äldre hästar

Av Dyrlæge Nanna Lutherson, Hestedoktoren

Äldre hästar förlorar muskelmassa naturligt med åldern och gamla hästar kommer i högre grad att få tandproblem, därför är det viktigt att äldre hästar fodras med ett bra seniorfoder med hög energi som innehåller essentiella vitaminer och mineraler och har en hög halt av lättsmälta proteiner.

fodring_af_aeldre_heste.jpg

Äldre hästar kan ha tandproblem

Om hästen har tandproblem, är det viktigt att kvaliteten på grovfodret är god samt har en  fin och mjuk struktur, vilket gör det lättare för hästen att äta. Ett bra komplement till grovfodret  är blötlagd betfor, eventuellt uppblandad med lusern- eller gräspellets. Om hästen är tunn kan man ge mer av betfor och  ”grön”pellets  blandningen, men det är viktigt att hästen fortfarande har tillgång till bra grovfoder. Den blötlagda pelletsen stimulerar dock inte hästens tuggfunktion och därmed aktiveras inte hästens normala salivproduktion. Lusernhack är inte alltid det bästa kosttillskottet för äldre hästar med tandproblem. Det hackade lusernet har tyvärr en tendens att packas in mellan tänderna (diastema) och  kan orsaka både smärta och tandköttsproblem.

Olja är också ett lämpligt komplement till de tunna äldre hästarna och det bidrar med goda kalorier utan att hästen behöver tugga fodret för mycket. Vänj hästen gradvis vid smaken och öka sedan upp till  1 dl per 100 kg häst inom 3-4 veckor.

Om hästen inte har någon underliggande metabolisk störning fodras den som en frisk häst, samtidigt som du tar hänsyn till den äldre hästens behov av att fodret ska vara lätt att tugga och ge viktiga näringsämnen. Om hästen lider av EMS eller PPID måste foderstaten justeras (läs mer under EMS respektive PPID) och du måste samtidigt ta hänsyn till hästens eventuellt nedsatta tuggfunktion eller andra matsmältningsproblem.

Skicka din historia

Har du en berättelse om din häst du vill dela med andra? Skicka den gärna till oss!

LÄS MER