10 tips i kylan

Av Veterinär Urd Moe

pleje_10_gode_raad_i_kulden.jpg

  1. Se till att din häst har tillgång till ett frostfritt dricksvatten. Om din häst är dålig på att dricka, erbjuda gärna ljummet vatten.
  2. Se till att hästen inte fryser. Oavsett om du använder täcke eller har häst med tjock päls, så får hästen inte frysa och skaka. Då har den för dåligt skydd mot kylan.
  3. Att hålla värmen när det blir kallt kräver mycket energi, även hos hästen. Fundera på om du behöver öka något i fodermängden när termometern kryper drastiskt nedåt.
  4. Undvik drag. Vinden gör att kylan blir ännu lägre och det kan skada din häst om den står i drag, till exempel i en lösdrift. Med kylan ökar också risk för fallskador. Se till att hästen inte glider och skadar sig på grund av halka. Till exempel: strö uteplatser vid behov,  använd skor med broddar, snösulor etc.
  5. Även om temperaturen är låg, behöver hästar röra på sig dagligen. Enligt lag har hästar rätt till daglig utevistelse i hage, där den kan röra sig fritt, i minst 2 timmar.
  6. Värm bettet före användning. Ingen tycker om att få kall eller fryst metall i munnen.
  7. Undvik att hästen blir svettig och står svettig i kyla. En våt häst kan snabbt bli en sjuk häst.
  8. När lufttemperaturen under - 15, var försiktig med ansträngande motion. Ansträngande motion i kylan, med efterföljande snabb andning (andning), kan skada främst slemhinnor och lungor.
  9. Undvik fryst gräsmark. Fryst foder kan orsaka matsmältningsproblem och leda till kolik.
  10. Se det positiva med kylan. När du vet hur du ska se till att din häst mår bra även om det är kallt kan ni njuta tillsammans av det fina vädret. Klä dig varmt och ge dig ut i en vacker natur med din bästa vän!


​Bra vinter!

Skicka din historia

Har du en berättelse om din häst du vill dela med andra? Skicka den gärna till oss!

LÄS MER