Utfodring vid magsår

Hästen har utvecklats genom evolutionen för att ha ett i princip konstant intag av fiberrik och energifattig föda i form av gräs. Hela hästens magtarmkanal är utvecklad som en anpassning till detta. Eftersom magsäcken hos en frilevande häst i princip aldrig blir helt tom har den en konstant produktion av magsyra, och om magsäcken ändå blir tom sjunker pH snabbt. Redan efter 12 timmars fasta kan förändringar ses i magslemhinnan, och tom mage på grund av för låg grovfodergiva är därför en viktig riskfaktor för magsår.

Grovfoder 

Under behandlingen rekommenderas att hästen har fri tillgång på grovfoder under hela dagen, eller minst 1,5 kg torrsubstans per 100 kg häst fördelat på så många givor som möjligt. Grovfodret ska vara av bra kvalitet, och om hästen lätt tappar i vikt så är ett tidigt skördat hö med mycket gröna blad att föredra. Det är mer lättuggat och ofta smakligare än foder med mer stam-material. 

Läkemedlet mot magsår ska helst ges på tom mage, och man behöver därför ta bort hästens grovfoder ca 6 timmar innan medicinen ges. Då hästar naturligt äter något mindre under natten så är det lämpligast att lägga faste-perioden här. Försök se till att ge så att hästen ätit upp vid midnatt. Ge sedan medicinen på tom mage på morgonen, och låt hästen äta ett mål grovfoder 30-60 minuter efter medicineringen. På så sätt sätter magen igång och jobbar när medicinen har som högst koncentration i blodet.

Efter behandlingen och för att förebygga att magsåren kommer tillbaka, så ges med fördel fri tillgång på grovfoder under hela dygnet, och om givan måste begränsas så ges fortsatt minst 1,5 kg torrsubstans per 100 kg häst (1,5% av hästens kroppsvikt i TS grovfoder), fördelat på många utfodringstillfällen.

Kraftfoder

Om energin och proteinet i hästens grovfoder inte är tillräckligt för att täcka hästens behov, så behöver hästen få annat foder i tillägg. Undvik spannmålsbaserade kraftfoder till hästar som haft, eller lätt får, magsår. Spannmål innehåller stora mängder stärkelse vilket kan ha en negativ inverkan på miljön i magsäcken. Ge istället ett tillskottsfoder med låg halt socker och stärkelse, och hög halt fett och fibrer. Lusern, olja och betfor är bra alternativ, men det finns även foderblandningar med bra värden. 

Skicka din historia

Har du en berättelse om din häst du vill dela med andra? Skicka den gärna till oss!

LÄS MER