Diagnostik och behandling av EMS
Hur diagnostiseras EMS?
EMS kan diagnostiseras antingen genom att man tar ett blodprov när hästen har fastat i 12–14 timmar och mäter insulinnivån, alternativt kan man göra ett glukostoleranstest. Här ska hästen, efter att ha fastat, inta en specifik mängd glukos och därefter tas ett blodprov för att mäta insulinnivån.
Hos friska hästar kommer mängden insulin i blodet stiga måttligt efter intag av socker, men hos ponnyer och hästar med EMS kommer insulinmängden stiga abnormt.
Hur behandlas EMS?
Den mest effektiva behandlingen av EMS är en effektiv bantningskur! Hästar och ponnyer med EMS är ofta kraftigt överviktiga och här gäller det att hästen ska utfodras mycket restriktivt med ett foder som innehåller mycket lite socker och har ett lågt energiinnerhåll. Detta kombineras med att hästen motioneras ofta.
Om hästen har haft fång, börjar du med motionen först när detta är möjligt. Om möjligt kan det vara en fördel att börja med vattenträning.
I vissa fall kan det vara nödvändigt att ge medicin som kan hjälpa att binda sockret i fodret så att det inte tas upp i blodet. Det är veterinären som avgör om din ponny behöver medicin utöver restriktiv utfodring och motion.
REKOMMENDATIONER vid ett 20 veckors träningsprogram
Träningen ska anpassas till hästens kondition och specifika förmåga. Konsultera din veterinär innan ett träningsprogram påbörjas.
- För hästar efter avslutad fångbehandling, som har fått klartecken till motion av behandlande veterinär: Långsamt ökande träningsintensitet till minst 4 dagar per vecka med minst 30 min rask trav eller lugn galopp på mjukt underlag (ingen eller lätt ryttarvikt). Helst ska en hjärtfrekvens på 130-150 slag/min uppnås.
- För hästar utan tidigare fångsymtom: Långsam ökning till minst 6 dagar per vecka minst 30 min galopp (hjärtfrekvens 150-170/min) med eller utan ryttare.
För tips om hur du utfodrar din häst med EMS, läs mer här